Изключване на 5 блок от електроенергийната система

Ядрено съоръжение: Пети блок на АЕЦ “Козлодуй”

Наименование на събитието: Изключване на 5 блок от електроенергийната система

 

Кратко описание:
На 20.12.2013 г. пети блок работи на мощност 100% от номиналната. В 16:08 ч. е установено понижаване на налягането на водорода в генератора на блока. Започнато е понижаване на мощността на реактора за изключване на генератора с цел установяване на мястото на изтичането.
В процеса на понижаване на мощността в 16:22 ч. операторът на реактора въвежда грешен праг на задействане на аварийната защита, вследствие на което реакторът е заглушен непланово. Изпълнени са всички действия за поддържане на реактора в подкритично състояние.
 
В 17:25 ч. е локализирано дефектирало уплътнение на фланец от дренажна линия (с диаметър 20 mm) на охлаждащата система на генератора. Уплътнението е подменено и са започнати дейности за възстановяване на мощността на блока.
Спазени са необходимите технически и организационни мерки за осигуряване на пожарната безопасност.
Назначена е комисия за анализ на възникналото събитие.
Няма нарушаване на пределите и условията за експлоатация.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: 0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.