Изключване на 6 блок от електроенергийната система за отстраняване на пропуск от дренажен тръбопровод на турбината

Ядрено съоръжение: Шести блок на АЕЦ “Козлодуй”

Наименование на събитието: Изключване на 6 блок от електроенергийната система за отстраняване на пропуск от дренажен тръбопровод на турбината

 

Кратко описание:
На 28.10.2013 г. шести блок е в процес на повишаване на мощността след планов годишен ремонт. В 01:30 ч. при електрическа мощност около 800 MW е установен пропуск на пара от дренажен тръбопровод на един от четирите стопорно-регулиращи клапани на турбината. Повишаването на мощността е прекратено. За отстраняване на дефекта е започнато понижаване на мощността на блока след съгласуване с централното диспечерско управление. В 07:31 ч. блокът е изключен от електроенергийната система на страната. Предприети са действия за отстраняване на дефекта.
Назначена е комисия за анализ на събитието.
Няма нарушаване на експлоатационните предели и условия.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: 0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.