Изключване на турбогенератора на 5 блок от електроенергийната система

Ядрено съоръжение: Пети блок на АЕЦ “Козлодуй”

Наименование на събитието: Изключване на турбогенератора на 5 блок от електроенергийната система

 

Кратко описание:
На 14.04.2012 г. пети блок работи с намалена електрическа мощност 750 MW по диспечерско ограничение. В 21:58 ч. е установено понижаване на налягането на водорода, служещ за охлаждане на генератора. При извършения оглед е установен пропуск на водород. В съответствие с Технологичния регламент за експлоатация на блока в 22:10 ч. е започнато понижаване на мощността на реактора. В 22:39 ч. генераторът е изключен ръчно от електроенергийната система на страната.
Предприети са необходимите технически и организационни мерки за осигуряване на пожарната безопасност.
 
В 10:30 ч. на 15.04.2013 г. окончателно е установено, че причина за изтичането на водород е дефектирало уплътнение на фланец от технологична линия към генератора. Предприети са действия за отстраняване на дефекта. Назначена е комисия за анализ на възникналото събитие. Няма нарушаване на експлоатационните предели и условия и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на централата.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: 0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.