Извеждане от режим на готовност на втори канал от системата за безопасност

Ядрено съоръжение: Шести блок на АЕЦ “Козлодуй”

Наименование на събитието: Извеждане от режим на готовност на втори канал от системата за безопасност

 

Кратко описание:
Шести блок работи на мощност 100% от номиналната, а пети блок е в планов годишен ремонт (ПГР) с изведен за ремонт първи канал от системата за безопасност (СБ). Установен е теч на охлаждаща вода от сливния тръбопровод на система техническа охлаждаща вода отговорни потребители QF20 във втори канал от СБ. Засегнатият участък е общ за двата блока. Предприети са организационни и технически мерки, свързани с контрол на теча, инструктажи на персонала и отвеждане на изтичащата вода. За извършване на дейностите по отстраняване на пропуска са изготвени работни програми, които са одобрени от АЯР.
 
След завършване на ремонта и проведени функционални изпитвания на първи канал на пети блок в 00:45 ч. на 04.05.2012г. втори канал от СБ на шести блок е изведен от режим на готовност. Съгласно изискванията на технологичния регламент за безопасна експлоатация на 6 блок е изпробван успешно автоматичен стъпаловиден пуск (АСП) в останалите два канала от СБ. В 02:20 ч. са обезопасени системите за охлаждаща вода и е започната подготовка за отстраняване на теча. В 21:30 ч. на 05.05.2012г. след отстраняване на пропуска, запълване на системата и успешно изпробване на АСП, втори канал от СБ е възстановен в режим на готовност. Назначена е комисия за анализ на събитието. Няма нарушаване на експлоатационните предели и условия.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: 0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.