Влошаване на радиационната обстановка в контролираната зона на 5 блок (помещения с ограничен достъп на персонала)

Ядрено съоръжение: 5 блок на АЕЦ “Козлодуй”

Влошаване на радиационната обстановка в контролираната зона на 5 блок (помещения с ограничен достъп на персонала)

 

Кратко описание:
На 26 04.2011 г. 5 блок се намира в планов годишен ремонт (ПГР). При изпълнение на дейности в рамките на ПГР по разуплътняване на елементи от първи контур, е допуснато повишено съдържание на радиоактивни благородни газове в херметичния обем и част от помещенията на контролираната зона. Достигнати са стойности над контролните нива, като не са нарушавани предели за безопасна експлоатация.
 
Преустановени са всички дейности в херметичния обем, като персонала временно е изведен от контролираната зона. На целия персонал работил в тази зона са извършени контролни измервания. Не са констатирани превишения на допустимите дозови граници за вътрешно и външно облъчване. Не са превишени контролните нива за радиоактивни изхвърляния през вентилационните тръби на блока. Към 18:00 ч. на 26.04.2011 г. радиационната обстановка в контролираната зона е нормализирана и дейностите по ПГР са възобновени. Няма изменение на радиационния фон на площадката и извън нея.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: 0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.