Намаляване на мощността поради влошаване на ВХР на продувъчната вода от ПГ по ІІ контур

Ядрено съоръжение: 5 блок на АЕЦ “Козлодуй”

Наименование на събитието: Намаляване на мощността поради влошаване на водохимичния режим (ВХР) на продувъчната вода от парогенераторите(ПГ) по ІІ контур

Кратко описание:
На 04.08.2010 г. 5 енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” работи на номинална мощност. В 16:02 ч. на блочния щит за управление по автоматичния химичен контрол е установено рязко повишаване на концентрацията на Na в продувъчната вода от ПГ по ІІ контур, потвърдени с ръчно направените химични анализи. В резултат на предприетите незабавни мерки не е допуснато нарушение на ВХР на свързаните с продувъчната вода от ПГ системи. В съответствие с изискванията на технологичния регламент за безопасна експлоатация 5 блок планово е разтоварен от 100% до 75% от номиналната мощност. След нормализиране на ВХР в 02:00 ч. на 05.08.2010 г. започва повишаване на мощността до номиналната. От предварителния анализ е установено, че нарушаването на ВХР на ІІ контур е в резултат на човешка грешка. Предварителна оценка “0” под скалата INES.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: 0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.