Намаляване на мощността поради отсъствие на контрол за положението на един орган за регулиране на системата за управление и защита (ОР СУЗ)

Ядрено съоръжение: 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй

Наименование на събитието: Намаляване на мощността поради отсъствие на контрол за положението на един орган за регулиране на системата за управление и защита (ОР СУЗ)

 

Кратко описание:
На 13.06.2010 г. в 08:00 ч. 5 енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” е на мощност 85,7 % от номиналната. В ход е планово повишаване на мощността, съгласно програма за пуск и усвояване на мощността след планов годишен ремонт. В същия час на блочния пулт за управление се загубва сигнализацията за положение на един ОР СУЗ от І група. Направена е проверка за симетричност на активната зона по системата за вътрешно реакторен контрол показваща, че отсъстват данни за преместване на този привод ОР СУЗ. Предприети са незабавни мерки за идентифициране и отстраняване на проблема при стабилизирана мощност на ниво 85-86 % от номиналната. Поради неуспешно възстановяване на сигнализацията на привода, в съответствие с изискванията на технологичния регламент е започнато планово понижаване на мощността до 75 % от номиналната. В 15:56 ч. е възстановена сигнализацията по изменена схема, на основание на разработено временно техническо решение. В 16:00 ч. е прекратено понижаването на мощността при 75 % от номиналната. В 18:00 ч. след изпробване сигнализацията на привода в целия диапазон на движение е продължено натоварването на реактора в съответствие с програма за пуск и усвояване на мощността след планов годишен ремонт.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: 0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения