Непланово стартиране на II програма от автоматичния стъпаловиден пуск (АСП) на системите за безопасност (СБ)

Ядрено съоръжение: 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй

Наименование на събитието:
Непланово стартиране на II програма от автоматичния стъпаловиден пуск (АСП) на системите за безопасност (СБ)

 

Кратко описание:
Пети блок на АЕЦ Козлодуй е спрян за планов годишен ремонт. Реактора е в студено състояние. Изпълнява се “Програма за пускане на V бл. след ПГР’2009”. В 18:20 при извършване на изпитания свързани с автоматичното включване на резервно оборудване (АВР), една от секциите за ел. захранване на втори канал от СБ остава без напрежение, в следствие на което стартира автоматично II програма на АСП. След приключването на стъпаловидния пуск, електрическата секция е захранена от резервно захранване и дизел-генератора е спрян.
 
Установената причина за отказа е механичен дефект в прекъсвач на секцията, който е отстранен и работното захранване е възстановено.
От АЕЦ “Козлодуй” е назначена комисия за анализ на събитието. Събитието не е довело до влошаване на ядрената безопасност или промяна на радиационната обстановка на територията на АЕЦ “Козлодуй”.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: 0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.