Регистрирано радиоактивно замърсяване с радий-226 във вагон със скрап на входа на “Стомана Индъстри”-АД

Обект с ИЙЛ или място на събитието: “Стомана Индъстри”-АД, гр. Перник

 

Кратко описание:
Във вагон, натоварен с метален скрап, предназначен за преработване в предприятието “Стомана Индъстри” АД (гр. Перник), са открити неметални примеси, замърсени с 226Ra (радий-226). На 27.09.2017 г. Агенцията за ядрено регулиране е уведомена от “Стомана Индъстри” АД (гр. Перник), че системата за входящ радиационен контрол на предприятието е отчела повишено ниво на радиоактивно излъчване във вагон, натоварен със скрап. Вагонът е бил отделен и обезопасен в Зоната за радиационен контрол на предприятието.
 
Максималната стойност на мощността на дозата, измерена контактно в малък участък от горната страна на вагона, е 0,70 µSv/h (за сравнение естественият радиационен фон в този район е около 0,10 µSv/h). При направен гама-спектрометричен анализ е установено наличие на радионуклида 226Ra (радий-226).След частично разтоварване на вагона са открити и извадени от скрапа неметални примеси с обща маса около 1 kg, замърсени с радионуклида 226Ra. Измерената мощност на дозата е, както следва: на разстояние 10 cm – 2,0 µSv/h; контактно – 7,3 µSv/h. Радиоактивно-замърсените примеси са поставени в оловен контейнер за временно безопасно съхранение, до предаването им в СП „ПХРАО – Нови хан“ към ДП „РАО“.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.