Повишено ниво на радиация в контейнер със скрап на територията на Пристанище “Варна-Запад”.

Обект с ИЙЛ или място на събитието: Пристанище “Варна-Запад”, гр. Варна

 

Кратко описание:
На пристанище „Варна-Запад“, при преминаване през арката за радиационен контрол е засечено повишено ниво на радиация в контейнер със скрап, предназначен за износ за Китай.Аварийният център на АЯР е уведомен, че при преминаване на товарен автомобил с ремарке, през портален монитор на Граничен контролно-пропускателния пункт на пристанище „Варна-Запад“, гр. Варна, се е задействала сигнализацията и е установено повишено ниво на йонизиращо лъчение. Контейнерът е отделен и позициониран на определената площадка за опасни товари, ограден със сигнална лента и обозначен със знаци за радиационна опасност. При измерванията е регистриран радионуклидът 137Cs (цезий-137). Контейнерът съдържа месингов скрап, с изпращач фирма „Норд Холдинг“ АД, гр. София.
 
Измерена е мощност на дозата до 3,40 µSv/h на борда на контейнера (естественият радиационен фон в този район е 0,10 µSv/h) от пристигнали на място служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) – МВР. При направения гама-спектрометричен анализ е потвърдено наличието на радионуклида 137Cs. След частично разтоварване на контейнера е открит и изваден радиоактивен източник с пръчковидна форма. Приблизителните размери на източника са: диаметър – 1 cm, височина – 23 cm. Измерена е мощност на дозата, контактно, до 6,74 mSv/h. Разтоварването е извършено от фирма „Мултитест“-АД, гр. Варна, която притежава лицензия от АЯР за работа с йонизиращи лъчения. Радиоактивният източник е прибран за временно безопасно съхранение на площадката на фирмата до предаването му на ДПРАО.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.