Повишено ниво на радиация в камион със скрап в “Стомана индъстри” АД

Обект с ИЙЛ или място на събитието: “Стомана Индъстри” АД, гр. Перник

 

Кратко описание:
Аварийният център на АЯР е уведомен, че системата за входящ радиационен контрол в завод “Стомана Индъстри” АД, гр. Перник, е отчела повишено ниво на радиоактивно излъчване в камион, натоварен със скрап. Камионът е отделен и обезопасен на специално приспособена за целта площадка на територията на завода. Измерената мощност на дозата е до 2,2 µSv/h, контактно в малък участък отстрани на камиона (естественият радиационен фон в този район варира от 0,07 до 0,11 µSv/h). При направен гама-спектрометричен анализ е установено наличие на радионуклида 226Ra (радий-226).
 
След частично разтоварване на камиона е открита и извадена метална кутия, съдържаща радиоактивен източник 226Ra, използван за проверка или калибриране на прибори, с приблизителни размери (25x25x30) cm и тегло около 2 kg. Измерена е мощност на дозата, както следва: контактно – до 12,2 µSv/h; на разстояние 10 cm – 4,5 µSv/h. Изваденият детайл е прибран за временно безопасно съхранение до предаването му за безопасно съхранение в СП „ПХРАО“ – Нови хан към ДП „РАО“.
 
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.