Информация за получени ефективни дози от лица от персонала на “МБАЛ – Медицински колеж Свети Иван Рилски” ЕООД над годишните граници

Обект с ИЙЛ или място на събитието: “МБАЛ – Медицински колеж Свети Иван Рилски” ЕООД, гр. Пловдив

 

Кратко описание:
На 16.05.2016 г. в АЯР постъпи информация, че десет лица от персонала в “МБАЛ – МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ” ЕООД (град Пловдов) са получили през месец април 2016 г. дози, които превишават годишната граница 20 mSv за персона категория А. Компетентните органи са предприели действия за установяване на причините, фактите и обстоятелствата по случая, включително за медицинско обследване на тези десет лица.
 
Дозите, отчетени по индивидуалните дозиметри на въпросните десет лица, не съответстват на радиационните характеристики на работната среда при нормална експлоатация на радиологичната апаратура в “МБАЛ – МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ” ЕООД. Чрез експертиза ще се установят причините за това несъответствие.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.