Открит радиоактивно-замърсен детайл във вагон със скрап на площадка в Пловдив

Обект с ИЙЛ или място на събитието

 

Кратко описание:
При проверка на вагон, натоварен с черен скрап, е открит радиоактивно-замърсен детайл. На 26.03.2015 г. порталната система за мониторинг на ГКПП Димитровград (Сърбия) е отчела повишено ниво на радиоактивно лъчение в транзитно преминаващ през Сърбия вагон, натоварен с черен скрап. Вагонът е върнат обратно на собственика – фирма “Еконет”. Измерените от външната страна на вагона стойности на мощността на дозата от гама-лъчение 0,15-0,17 µSv/h надвишават незначително естествения гама-фон в района (за сравнение, естественият радиационен гама-фон в района е 0,13-0,15 µSv/h).
 
Вагонът е частично разтоварен, при което е намерен и отстранен от скрапа източникът на лъчението, представляващ циферблат за показване на температура с цилиндрична форма и приблизителни размери – диаметър 5 cm и дебелина 3 cm. Измерена е мощност на дозата, контактно, до около 1,2 µSv/h, а на разстояние 1 m от циферблата – фонови стойности. Задействана е процедурата по предаване на извадения детайл за съхранение в СП “ПХРАО”-Нови хан към ДП „РАО“.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.