Открит детайл с вграден източник във вагон със скрап в “Елтрейд Къмпани”-ЕООД

Обект с ИЙЛ или място на събитието: “Елтрейд Къмпани” ЕООД, гр. София (кв. Ботунец)

 

Кратко описание:
Системата за автоматичен радиационен контрол (САРК) в „Елтрейд Къмпани“ ЕООД, гр. София (кв. Ботунец), е отчела повишено ниво на радиация във вагон с метален скрап, собственост на същото предприятие, предназначен за транспортиране до и преработване в „Стомана Индъстри“ АД, гр. Перник. Вагонът е отделен и обезопасен на специално приспособена за целта площадка на територията на предприятието. Измерената мощност на дозата е до 15,5 µSv/h, контактно до малък участък от страничната повърхност на вагона (естественият радиационен фон в този район варира от 0,10 до 0,15 µSv/h). Според анализа на данните от САРК в скрапа присъства изотопът Cs-137 (цезий-137). Установено е, че лъчението е локализирано само в предната дясна част на вагона и е насочено преимуществено в една посока.
 
След частично разтоварване на вагона е открита и извадена от скрапа метална тръба с диаметър около 15 cm и дължина около 1 m, с фланец в единия край, където се намира и радиоактивният източник – Cs-137. Целостта на самия източник не е нарушена, тоест няма разпространение на радиоактивно замърсяване. Изваденият детайл е опакован и прибран за временно безопасно съхраняване в ПХРАО-Нови хан. Останалият скрап е проверен отново и вагонът е освободен. Не съществува опасност за населението и околната среда.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.