Засечен неоторизиран превоз на вграден източник Sr-90 в товарен автомобил, влизащ в страната през пристанище Варна

Обект с ИЙЛ или място на събитието: Пристанище Варна

 

Кратко описание:
В товарен автомобил, превозващ машина за обработка на тютюн от Пакистан за Сърбия, влизащ в България през пристанище Варна, е открит радиоактивен източник – Sr-90 (стронций-90). Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е уведомена, че на 21.05.2014 г. радиационен портален монитор на пристанище Варна е отчел повишено ниво на радиация във влизащ в страната товарен автомобил, превозващ машина за обработка на тютюн.
 
При извършената вторична проверка е потвърдено наличието на повишени стойности на радиационния фон около машината, както и на съответен етикет за наличие на радиоактивен материал. Изяснено е, че в пратката присъства вграден източник Sr-90 с активност по сертификат 50 mCi. Товарът е бил изолиран и обезопасен на територията на пристанището. След получаване и анализ на всички данни, товарът не е допуснат за транзитен превоз през територията на Република България. Не съществува опасност за населението и околната среда.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.