Събитие с радиоактивен източник край Провадия

Обект с ИЙЛ или място на събитието: “Провадсол” АД, обект “Подвижна лаборатория за геофизични изследвания” – гр. Провадия, Промишлена зона

 

Кратко описание:
При извършване на рутинен технологичен контрол е изпусната сонда на прибор за геофизични изследвания, съдържаща тритиева (H-3) мишена.
На 21.11.2013 г. в Аварийния център на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е постъпило съобщение от “Подвижна лаборатория за геофизични изследвания” при “Провадсол” АД – гр. Провадия, че на 15.11.2013 г. е изпусната измерителна сонда на прибор за геофизични изследвания (модел ИНГ-10-50-120ТБТ) в сондажен кладенец с дълбочина 1630 m. Сондата съдържа тритиева мишена (с начална с активност 70 GBq H-3). Изваждането на сондата е технически невъзможно понастоящем и източникът (тритиевата мишена) остава в сондажния кладенец на дълбочина 1630 m. Не съществува риск за населението и околната среда.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.