Засечен радиоактивен източник Ra-226 в товарен автомобил със скрап, влизащ през ГКПП Лесово

Обект с ИЙЛ или място на събитието: ГКПП Лесово

 

Кратко описание:
В товарен автомобил, превозващ скрап от Иран за Германия, влизащ в България през ГКПП Лесово, е засечен радиоактивен източник – Ra-226 (радий-226). Аварийният център на АЯР е уведомен, че около полунощ на 11.09.2013 г. срещу 12.09.2013 г. радиационният портален монитор на ГКПП Лесово е отчел повишено ниво на радиация във влизащ в страната товарен автомобил, превозващ метален скрап от Иран за Германия. Автомобилът е спрян, изолиран и обезопасен.
 
При извършената вторична проверка от пристигнали на мястото служители на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението”-МВР – Ямбол са установени повишени стойности на мощността на дозата от гама-лъчение – от лявата страна по посока на движението на автомобила, контактно на борда, до 8,76 µSv/h. При направения полеви гама-спектрометричен анализ е установено присъствието на радионуклида Ra-226 (радий-226). След получаване и анализ на всички данни, от АЯР е разпоредено автомобилът да бъде върнат на изпращача за изваждане на източника.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.