Открити източник Cs-137 във влекач със скрап, влизащ в пристанище Бургас

Обект с ИЙЛ или място на събитието: Пристанище Бургас

 

Кратко описание:
Във влекач, натоварен със скрап, влизащ в пристанище Бургас, е открит радиоактивен източник – Cs-137 (цезий-137). Аварийният център на АЯР е уведомен, че вечерта на 27.08.2013 г. в Централната алармена система на ГКПП Пристанище Бургас е получен сигнал за повишено ниво на радиация във влизащ в пристанището влекач, натоварен със скрап. Автомобилът е спрян, изолиран и обезопасен. При извършената вторична проверка от Гранична полиция е установено наличие на радиоактивен източник в бала от пресован железен скрап. Направените измервания около транспортното средство са отчели стойности на мощността на дозата, съответно 0,3 µSv/h на 3 m и 9,3 µSv/h на 50 cm. При направения полеви гама-спектрометричен анализ е установено наличието на радионуклида Cs-137 (цезий-137).
 
На 28.08.2013 г. на мястото е сформиран специализиран екип с представители на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас и Регионална здравна инспекция – Бургас. Радиоактивният източник е локализиран, отделен от балата скрап и представлява алуминиева ампула с цилиндрична форма (приблизителни размери – Ø около 20 mm и дължина около 50 мм). На 20 cm от него са измерени стойности на мощността на дозата около 400 µSv/h. Източникът е поставен в оловен контейнер и прибран за временно безопасно съхранение в помещение на МВР, до приемането му в СП “ПХРАО – Нови хан” към ДП “РАО” за дълготрайно съхранение. Измерената мощност на дозата на повърхността на контейнера е около 6 µSv/h. След дозиметрична проверка, останалият скрап е освободен. Няма данни за облъчени лица и замърсяване на околната среда.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.