Отклонение от нормалната експлоатация в обект „Гама облъчвателна уредба НИГУ-7” на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ)

Обект с ИЙЛ или място на събитието: НЦРРЗ, гр. София

 

Кратко описание:
В Аварийния център на АЯР постъпи информация, че на 06.08.2013 г. е установено отклонение от нормалната експлоатация в обект „Гама облъчвателна уредба НИГУ-7” на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ). При техническо обслужване на уредбата е констатиран дефект в устройството за затваряне на облъчвателя. Събитието е описано в аварийния план на обекта и е класифицирано като отклонение от нормалната експлоатация. Причината за дефекта, установена при последвалия оглед, е скъсване на стоманено въже на противотежестта на затвора.
 
Не са констатирани радиационни последствия, както за персонала, така и за населението в резултат на събитието. Предприети са необходимите мерки за ограничаване на достъпа до съседни помещения и терени, където измерванията са показали повишени стойности на радиационния гама-фон. Започната е организация по отстраняване на дефекта. Предварителната оценка на събитието по скалата INES е ниво 0.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.