Открит метален предмет, излъчващ радиоактивно лъчение, в камион със скрап на площадка в гр. Нови искър

Обект с ИЙЛ или място на събитието: Площадка на “Хефти Металс”-ЕООД, гр. Нови Искър

 

Кратко описание:
В камион със скрап на площадка в гр. Нови Искър е открит метален предмет, излъчващ радиоактивно лъчение. Аварийният център на АЯР е уведомен, че на 25.05.2013 г. системата за входящ радиационен контрол на площадка за скрап в гр. Нови Искър е отчела повишено ниво на радиация в камион със скрап. Камионът е временно отделен и обезопасен.
 
По-късно камионът е частично разтоварен, при което е намерен и отстранен от скрапа причинителят на лъчението – метален предмет, обозначен със знака за радиоактивност с приблизителни размери (20 x 5 x 10) cm и тегло около 2 kg. Измерената мощност на дозата, контактно, е до 12,8 µSv/h (за сравнение, естественият радиационен фон в района е около 0,13 µSv/h). Предметът е опакован и прибран за временно безопасно съхранение, задействана е процедурата за транспортирането му за дълготрайно съхранение в СП “ПХРАО” – Нови хан.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.