Инцидент с радиоизотопен пепеломер, монтиран на багер в рудник “Трояново-1” на “Мини Марица Изток” ЕАД

Обект с ИЙЛ или място на събитието: Рудник “Трояново-1” на “Мини Марица Изток” ЕАД, гр. Раднево

 

Кратко описание:
В Аварийния център на АЯР е получен сигнал от отговорника по сигурността на рудник “Трояново-1” на “Мини Марица Изток” ЕАД за възникнал инцидент с излъчвател на радиоизотопен пепеломер, монтиран на багер в добива на рудника. Поради разкъсване на връзката между носещата плоча на работния контейнер на радиоизотопите и самия контейнер, последният пада на земята под разтоварната стрела на багера. Причината за разкъсването на връзката най-вероятно е много силен удар вследствие на механична повреда по лентовия транспортьор. Контейнерът съдържа два източника – 137Cs (цезий-137) и 241Am (америций-241), с активности съответно 0,37 MBq и 11,1 GBq.
 
Уведомени са незабавно всички отговорни длъжностни лица – на фирмено и национално ниво. Пристигнал на мястото специалист от фирмата, отговорна за радиационния контрол и техническата поддръжка, констатира, че целостта на защитния контейнер на изотопите не е нарушена и че те са на мястото си в работния контейнер. Последният автоматично се е затворил при откъсването си и при падането и след това не е причинил облъчване на персонала. Измерванията са показали, че стойностите на мощността на дозата около контейнера се намират в допустимите граници.
Контейнерът с двата източника е транспортиран безопасно до лицензираното хранилище за радиоактивни изотопи на ТЕЦ “Марица Изток 2”, за временно безопасно съхранение. Предстои анализ на събитието, обстойна проверка на всички останали подобни пепеломери в предприятието и, при необходимост, назначаване на мерки за допълнително укрепване и защита. Също така ще бъде извършен ремонт на авариралите съоръжения, преди евентуалното монтиране на контейнера обратно на работното му място.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*: 0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.