Кражба на гамадефектоскоп, зареден с радиоактивен източник

Обект с ИЙЛ или място на събитието: ул. Коста Лулчев, гр. София

 

Кратко описание:
На 3 септември 2012 около 15:00 ч. е откраднат гамадефектоскоп “Gammamat R30”, зареден с Иридий-192 (Ir-192) с активност 0.38 TBq (10.39 Ci), собственост на “Монтажи” ЕАД. Фирмата е извършвала безразрушителен контрол при ремонтни дейности на ул. “Коста Лулчев” в гр. София. По време на кражбата приборът е бил в неработещо състояние на строителната площадка. Аварийният център на АЯР е уведомен за събитието на същия ден в 21:50ч. Уведомени са всички компетентни органи и е информирана обществеността за възможните опасни последствия, които биха настъпили при нарушаване целостта на прибора.
 
На 4 септември 2012 около 20:00 ч. гамадефектоскопът е намерен и надеждно съхранен. След извършения оглед и направените измервания, не е установено нарушаване целостта на корпуса, което гарантира, че няма последствия за населението и околната среда. Предстои детайлен анализ на събитието, включително оценка действията на персонала на фирмата собственик.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  1
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.