Повишен гама-фон в района на жилищен блок № 20 в гр. Бухово

Обект с ИЙЛ или място на събитието: жилищен блок № 20 в гр. Бухово

 

Кратко описание: 
На 08.07.2009 г. в 9:50 ч. АЯР получи сигнал от гражданин, че в близост до блок 20 в гр. Бухово е измерен повишен гама-фон. АЯР уведоми за събитието Главна дирекция “Национална служба “Гражданска защита” (ГДНСГЗ) към Министерството на извънредните ситуации (МИС) и Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) към Министерството на здравеопазването. Създаден бе междуведомствен авариен екип за изясняване на случая и ликвидиране на възникналата ситуация в гр. Бухово. Дозиметричните измервания показаха, че гама-фонът е повишен в участък с размери 50 х 50 см от земен път на разстояние около 7 м от блок 20 в гр. Бухово. Измерени са следните стойности на мощността на дозата:
контактно върху самия участък – около 50 μSv/h;
на разстояние 1 м – около 1 μSv/h.
Мястото бе оградено и поставено под охрана от МВР.
 
На 09.07.2009 г. междуведомственият авариен екип, съставен от представители на ГДНСГЗ, АЯР, НЦРРЗ, МВР и ДП “РАО” (Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци”), продължи работата по търсенето и обезопасяването на радиоактивния източник, попаднал случайно на това място. След разкопаване на дълбочина около 50 см източникът бе открит. Той представлява цилиндрична метална ампула с дължина около 50 мм и диаметър около 8 мм, съдържаща 226Ra (мощност на дозата контактно на източника – 4,5 mSv/h). Такъв тип източници са били използвани в миналото от бившето предприятие “Редки метали”. В 15:30 ч. на 09.07.2009 г. източникът бе обезопасен и транспортиран за съхраняване в Постоянното хранилище за радиоактивни отпадъци в гр. Нови хан (СП ПХРАО – Нови хан).
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.