Намерен радиоактивен източник във вагон със скрап

Обект с ИЙЛ или място на събитието: жп гара Димитровград, Република Сърбия

 

Кратко описание:
На 31.10.2008 г. Аварийният център на АЯР е уведомен, че сръбските митнически служби на жп гара Димитровград са върнали български вагон, натоварен със скрап. При измерване е установено повишено ниво на радиационния фон. Вагонът е отделен и е под охрана. На 01.11.2008 г. авариен екип на АЯР направи дозиметрични измервания на място. Контактно в малка зона отстрани на вагона са измерени повишени стойности на мощността на дозата до 50 µSv/h. При направения спектрометричен анализ е идентифициран радиоактивният изотоп Ra-226 (радий-226). Няма опасност за населението и околната среда.
 
Според стандартната процедура вагонът е транспортиран до площадката на компанията собственик на метални отпадъци (Sholz-България, GmbH.). На 3-ти ноември аварийният екип от АЯР и Министерството на здравеопазването разтовариха вагона на специална платформа. Източникът беше намерен (виж снимката). Източникът е част от нивелир. След това източникът е предаден като радиоактивен отпадък на Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци”.
 
 
Общ изглед на намерения източник.
 
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.