Намерени радиоактивни източници в скрап в “Стомана Индъстри” АД

Обект с ИЙЛ или място на събитието: “Стомана Индъстри” АД

Наименование на събитието: Намерени радиоактивни източници в скрап в “Стомана Индъстри” АД

 

Кратко описание:
През юни и в първите дни на юли са възникнали пет радиационни аварийни ситуации във вагони със скрап, регистрирани от “Стомана Индъстри” АД. Аварийният център на АЯР е уведомен веднага за ситуациите. Същите са открити при сработване на автоматичната система за входящ радиационен контрол, инсталирана в предприятието. Първият сигнал за повишена радиоактивност е открит на 15 юни 2008 г. При направените обстойни дозиметрични измервания в малка зона отстрани на вагона са установени съвсем незначително повишени стойности на мощността на дозата – до 0,13 µSv/h. За сравнение, стойностите на естествения радиационен гама-фон за района на гр. Перник са в границите от 0,07 до 0,11 µSv/h, а в останалите части на вагона стойностите не надвишават 0,05 µSv/h (под естествения фон, поради екранирането от вагона). Спектрометричният анализ на място е идентифицирал радиоактивният изотоп 226Ra (Радий-226).
 
На 22 юни 2008 г. автоматичната система на “Стомана-Индъстри” АД отново сигнализира за наличие на радиоактивност. Дозиметричните измервания са отчели повишени стойности на мощността на дозата – до 0,95 µSv/h. При спектрометричния анализ е идентифициран радиоактивният изотоп, причинител на излъчването – 226Ra (Радий-226).
И в двата случая лъчението е от контролни уреди от военна машина. В боята на светещите обозначения на циферблатите се съдържаща изотопа 226Ra. Откритият на 24 юни 2008 г. източник на йонизиращо лъчение е радиоактивният изотоп – 232Th (торий-232), показва спектометричният анализ. Стойностите на мощността на дозата достигат до 0,65 µSv/h.
Отново, предметите, от които е лъчението са детайли, намиращи се в метална кутия от военна машина. Измерената стойност на мощността на дозата на 10 cm достига до 15 µSv/h, а на повърхността на детайлите – до 180 µSv/h.
 
Боя върху контролен уред от военна машина активизира аварийната система на “Стомана Индъстри” на 29 юни 2008 г. Стойността на мощността на дозата достига до 0,35 µSv/h. Спектометричният анализ отново идентифицира – 226Ra (Радий-226). Измерената стойност на мощността на дозата на 10 cm от предмета достига до 3,1 µSv/h. На 7 юли 2008 г. е поредният сигнал за повишена радиоактивност във вагон със скрап. Обстойните дозиметрични измервания отстрани на вагона установяват 2 µSv/h. При направения спектрометричен анализ е идентифициран радиоактивният изотоп, причинител на излъчването – 137Cs (Цезий-137). Всички открити източници са прибрани на безопасно място за временно съхранение, преди предаването в СП “ПХРАО – Нови хан” към ДП “РАО”.
 
Допълнителна информация (16.07.2008 г.)
Във връзка с открития радиоактивен източник 137Cs в метален скрап в “СТОМАНА ИНДЪСТРИ” АД” – гр. Перник, АЯР направи допълнителна проверка и анализ на ситуацията, при което се изясни следното:
Най-вероятният произход на радиоактивния източник в скрапа, доставен от фирма “Кемстийл” ООД в “СТОМАНА ИНДЪСТРИ” АД” е заводът “Петър Караминчев” – гр. Русе. Понастоящем същият е в ликвидация;
При направените на 15.07.2008 г. по искане на АЯР допълнителни радиационни измервания на територията на завод “Петър Караминчев” – гр. Русе, РИОКОЗ и служба “КОС” са открили още един радиоактивен източник, монтиран от вътрешната страна на цистерна. Измерената мощност на дозата е достигала до около 30 µSv/h, което многократно надвишава стойностите на естествения радиационен гама – фон за територията на завода (около 0,10 µSv/h).
АЯР е организирала спешно да се превозят от ДПРАО и приемат за дълготрайно съхранение, намерените на територията на завода радиоактивни източници. До извозване на радиоактивните източници демонтажните работи в завода са преустановени. Други радиоактивни източници на територията на завода не са намерени.
 
Оценка на събитието по скалата на ИНЕС*:  0
 
* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.