България се присъедини към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

От 1 януари 2021 г. България е 34-ата пълноправна страна-членка на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Днес, 19 януари, с официална церемония и поредица от двустранни срещи бе отбелязано присъединяването на страната ни към АЯЕ.
 
Ръководството и експерти от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) проведоха среща с генералния директор на АЯЕ Уилям Магууд IV и представители на Агенцията. Във встъпителното си слово председателят на АЯР Цанко Бачийски се обърна към г-н Магууд IV с искрена благодарност за положените от него и екипа му усилия по време на процедурите за присъединяване на нашата страна към АЯЕ. В свои презентации експерти от АЯР и АЯЕ очертаха основните направления в дейността на двете институции. Като конструктивен партньор АЯР възнамерява да участва активно в Комитета по ядрено право, във Форума на регулаторите към Комитета по управление на РАО, в Работните групи по култура на безопасност, инспекционна практика, регулиране на нови ядрени реактори, както и в други инициативи и дейности на организацията. АЯР придава голямо значение на развитието на отношенията с АЯЕ. Г-н Бачийски подчерта, че експертите в АЯР имат квалификация, професионални умения и опит да започнат незабавно ефективно сътрудничество със съответните органи на АЯЕ.
 
Членството в АЯЕ е много важна стъпка към присъединяването ни към ОИСР. Председателят на АЯР сподели, че ще бъде удовлетворен в най-близко бъдеще да види България пълноправен член на ОИСР.