Председателят на АЯР участва в сесия на Комитета на пълномощните представители на правителствата на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания

На 23.11.2020 година се състоя сесия на Комитета на пълномощните представители (КПП) на правителствата на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ).
 
Предвиждаше се България да бъде домакин на мероприятието и президентът Румен Радев да е специален гост на откриването. Поради влошената епидемиологична обстановка, породена от разпространението на COVID-19, сесията се проведе във формат на видео-конференция, а държавният глава записа видео обръщение към участниците в сесията на Комитета на пълномощните представители. В речта си българският президент изрази подкрепа за българските учени и за инициативата 2021 г. да бъде обявена за година на България в ОИЯИ, както и за откриването на първия в Европа информационен център на ОИЯИ в България. „Развивайки научното сътрудничество в областта на изследванията на основните свойства на материята, имаме изключителен шанс да работим за устойчивото развитие и съвместно преодоляване на екологичните проблеми на съвремието и повишаване качеството на живот“, заяви в заключение президентът. Видеото в mp4 формат може да изтеглите оттук.
 
От страна на България в заседанието участие взеха председателят на Агенцията за ядрено регулиране ст.н.с. д-р Лъчезар Костов, който е пълномощен представител на България в ОИЯИ, г-жа Светломира Харизанов, главен счетоводител на АЯР и член на финансовия комитет на ОИЯИ и директорът на дирекция „Наука“ към МОН г-жа Милена Дамянова.
 
На сесията на КПП беше представена информация относно изпълнението на научната дейност за 2020 година, както и планът за 2021 година. Отчетен беше напредъкът на изпълнението на текущия Седемгодишен план за развитие на ОИЯИ за 2017–2020 г. и предложенията за корекции по него за 2021–2023. Одобрени бяха усилията на дирекцията на ОИЯИ за изпълнение на задачите, свързани с развитието на големите изследователски инфраструктурни проекти като: проекта NICA (Nuclotron-based Ion Collider fAсility), ускорителния комплекс DRIBs-III (Ускорителен комплекс на тежки йони), неутрино проекта Байкал, съоръжението IBR-2 (Импулсен бърз реактор) както и многофункционалния информационен изчислителен комплекс на ОИЯИ. Приет бе бюджетът на ОИЯИ за 2021 г. и тригодишна прогноза.
С тайно гласуване за директор беше избран заместник-директорът на ОИЯИ акад. Г. Трубников. Неговият мандат започва от януари 2021 г.
Следващата редовна сесия на КПП ще бъде през м. март 2021 година.