Председателят на АЯР с изказване на 63-та сесия на Генералната конференция на МААЕ

На 18 септември в рамките на провеждащата се 63-та сесия на Генералната конференция на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), ръководителят на българската делегация ст.н.с. д-р Лъчезар Костов направи изказване пред делегатите на конференцията. В него той акцентира върху развитието и приложението на ядрените технологии в България, ролята на ядрената енергетика в българския енергиен микс и стартиралата процедура за изграждане на нова ядрена мощност в страната. Председателят на АЯР Лъчезар Костов запозна участниците с резултатите и взетите решения от провелия се 26-ти годишен форум на ВВЕР регулаторите през месец юни, домакин на който беше Агенцията за ядрено регулиране.
Отчетена бе и ролята на Програмата за техническо сътрудничество на МААЕ при оказването на техническа помощ на страните-членки и важността на своевременното внасяне на доброволните членски вноски във фонд „Техническо сътрудничество“.
Българската делегация проведе и двустранни срещи с партньори от регулиращите органи на Румъния и Унгария, Европейската комисия и Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

16-19.9.2019