63 сесия на Генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия

 От 16 до 20 септември 2019 г. във Виена ще се проведе 63-та редовна Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Българската делегация ще се ръководи от председателя на АЯР ст.н.с.д-р Лъчезар Костов и включва представители на МВнР, АЯР, Министерство на енергетиката, АЕЦ „Козлодуй“ и Постоянното представителство на България във Виена.
На конференцията ще бъдат избрани длъжностни лица, нови членове на Съвета на управляващите и ще бъде назначен Генерален комитет, както и ще се разгледат заявления за приемане на нови членове на агенцията. Ще се обсъди и приеме годишният доклад на МААЕ за 2018 г.
В дневния ред на делегатите са включени гласуване на бюджета на МААЕ за 2020-2021 и мерки за укрепване на международното сътрудничество в областта на ядрената безопасност, сигурност и радиационната защита.
В рамките на Генералната конференция на 17 и 18 септември ще се проведе и Научен форум на тема “Декада на дейностите по контрол на раковите заболявания”. Форумът ще разгледа въпроси, свързани с опита на държавите – членки в контрола на раковите заболявания, ролята на МААЕ в отговор на нарастващите нужди на страните в областта, представяне на усъвършенствани технологии в нуклеарната и радиационната медицина. Изказванията и презентациите на Форума могат да бъдат следени директно на сайт