Генералният директор на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР проведе работна среща в АЯР

Уилям Магууд ІV, Генерален директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към ОИСР проведе работна среща с ръководството на АЯР. В срещата с г-н Магууд, който е на официално посещение в България, взеха участие заместник-председателят на АЯР г-н Алексей Алексиев, директори на дирекции в агенцията и предложените за участие в работните групи на АЯЕ експерти от АЯР.

По време на срещата бяха представени двете организации, основните приоритети на тяхната дейност и структура, акценти в работата и бъдещото партньорство между АЯЕ и АЯР. Един от основните въпроси, които бяха обсъдени е възможността и процедурата за членство на АЯР в Агенцията за ядрена енергия към ОИСР.

Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е междуправителствена агенция, чиято задача е да подпомага сътрудничеството между страните с развита атомна енергетика в процеса на усъвършенстване на различни области като ядрена безопасност, технологии, наука, околна среда и право. За да постигането на тази цел АЯЕ действа като форум за обмяна на информация и опит между страните, членуващи в организацията – 33 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, които управляват 82% от инсталирания в света капацитет за производство на ядрена енергия.