Ръководството на АЯР се срещна с представители на Китайската национална енергийна администрация

Ръководството на Агенцията за ядрено регулиране проведе работна среща с китайска делегация, водена от заместник-генералния директор на Китайската национална енергийна администрация Ши Лишан и включваща ръководители на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC). В срещата участваха председателят на АЯР ст.н.с. д-р Лъчезар Костов, заместник-председателят Борислав Станимиров и директори на дирекции в агенцията.
Изискванията на АЯР към всички лицензианти, желаещи да работят в България са еднакви, съобразени са с европейските и международни стандарти за ядрена безопасност и са разписани конкретно в нормативната ни уредба. „Уверен съм, че те са сходни и с китайските изисквания, тъй като и двете страни – България и Китай, сме пълноправни членове на Международната агенция по атомна енергия“, подчерта председателят на АЯР ст.н.с. д-р Лъчезар Костов по време на срещата.
Експертите на АЯР запознаха китайските представители с регулаторната рамка относно лицензирането на нови ядрени мощности и с конкретни параметри на техническия проект на АЕЦ „Белене“, касаещи регулаторните изисквания на българското законодателство.
От своя страна Ши Лишан представи политиката за развитие на ядрена енергетика в Китайската народна република, като акцентира на възможностите на техните компании за изграждане на ядрени реактори от ново поколение, успешното развитие на човешки ресурси в областта на ядрената енергетика и желанието на страната да инвестира в ядрени мощности зад граница, като подчерта интереса на Китай за инвестиция в ядрени съоръжения в България.
Посещението на китайската делегация в България е една от първите инициативи в изпълнение на подписания Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия в началото на месец юли тази година, между Министерството на енергетиката и Китайската национална енергийна администрация.

2ready-web