Заместник-генералният директор на МААЕ Хуан Карлос Лентихо проведе работна среща в АЯР

Агенцията за ядрено регулиране в качеството си на регулатор е основният национален представител за връзка с Международната агенция за атомна енергия и играе ключова роля за привличането на други български институции за сътрудничество с МААЕ. Това подчерта г-н Хуан Карлос Лентихо, заместник-генерален директор на Международната агенция за атомна енергия и ръководител на департамента по ядрена безопасност и сигурност по време на посещението си в АЯР, на 5 юли. В работната среща участваха двамата зам.-председатели на АЯР, ръководителите на дирекции в агенцията, г-н Дмитри Никонов от департамента по ядрена безопасност и сигурност на МААЕ и постоянният представител на България във Виена посланик Светослав Спасов.
Гостите бяха запознати с дейността на българския ядрен регулатор и ефективното сътрудничество през годините в областта на ядрената безопасност и сигурност с международната агенция. Подчертан бе и фактът, че България е страна–съучредител на МААЕ. От своя страна, г-н Лентихо изказа благодарност за активното участие на български специалисти в комитетите по безопасност и сигурност на международната агенция. Според него регулиращите органи на страните-членки на МААЕ играят съществена роля в осигуряване безопасността и сигурността на ядрените съоръжения.

Заместник-председателят на АЯР Алексей Алексиев увери гостите, че добрата координация и сътрудничество между АЯР и МААЕ ще продължи и в бъдеще. Като възможности в тази посока бяха обсъдени въпросите за програмите на МААЕ за нови ядрени мощности, както и за съвместните дейности на международната агенция и страните-членки по отношение удължаване срока на експлоатация на съществуващи атомни електроцентрали. Засегнати бяха и въпросите на физическата защита на ядрените съоръжения.

1ready-web