Тържествена научна сесия събра учени от България и ОИЯИ

IMG_2021

 

Честванията по случай 65-годишнината на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) и Годината на България в ОИЯИ завършиха с тържествена научна сесия, която се състоя днес, 17 септември, в Централния военен клуб.

Тя бе посветена на българския принос в работата на такъв световен научен център, какъвто е институтът в Дубна, и бе открита от проф. д-р Димитър Тонев, заместник-директор на ИЯИЯЕ. Гости на събитието бяха посланиците на Република Сърбия, Република Беларус и Република Южна Африка, както и официални представители на Словакия, Румъния, Полша, Грузия и Азербайджан.

Пълномощният представител на България в ОИЯИ и председател на АЯР Цанко Бачийски приветства присъстващите в залата, подчерта съществения принос на българските учени и големите възможности за развитие, които дават работата в ОИЯИ и достъпът до световните научни проекти. В словото си ст.н.с. д-р Лъчезар Костов, заместник-директор на Обединения институт и ръководител на руската делегация, подчерта, че преди 65 години 11 страни участват в учредяването на ОИЯИ- една от тях е България. Цитира мотото на института: Науката сближава хората.

Ректорът на СУ „Климент Охридски“ проф. д.ф.н. Атанас Герджиков поздрави участниците в тържествената сесия и сподели, че е горд като ректор, защото десетки специалисти, които са работили и работят в ОИЯИ, са възпитаници на Софийския университет. Изрази увереността си, че само с обединени усилия човечеството ще се справи с предизвикателствата, пред които днес е изправен светът.

Председателят на АЯР Цанко Бачийски връчи почетни награди на изявени български учени, дали своя достоен принос за развитието на физичните науки и сътрудничеството между българската научна общност и Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.