Завърши 65-ата редовна сесия на Генералната конференция на МААЕ

Работата на 65-ата редовна сесия на Генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия (MAAE) завърши с приемането на резолюции в областта на ядрената безопасност и сигурност, техническото сътрудничество, ядрената наука, технологиите и приложението на ядрените методи, подобряването на ефективността и ефикасността на системата на Гаранциите по Договора за неразпространение на ядреното оръжие и др. Бяха проведени и избори за нови членове на Съвета на управляващите на МААЕ и за външен одитор на организацията. Приет бе и бюджетът на Агенцията за 2022-23 г.

Паралелно със сесията председателят на АЯР г-н Цанко Бачийски участва в заседанието на Форума за сътрудничество на регулаторите и в Срещата на висшите представители на  регулаторите по ядрена безопасност и сигурност.

Представителите на АЯР се включиха и в няколко мероприятия, съпътстващи Генералната конференция – форум за обсъждане на новата платформа по малки модулни реактори /ММР/, организирана в рамките на МААЕ, и среща, посветена на предизвикателствата при лицензирането на ММР.