Посещение на представители на Агенцията за ядрена енергия

На 30 януари 2020 г. се проведе експертна техническа среща между Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) и Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Същата бе част от серия планирани срещи, организирани по инициатива на Министерство на енергетиката и във връзка със стартирана наскоро процедура по присъединяване на България към АЯЕ. Ръководител на екипа от страна на АЯЕ бе г-н Набухиро Муроя, заместник генерален директор на АЯЕ по управление и планиране, като същият беше подкрепен от г-жа Вероник Руйе, началник отдел „Технологии за ядрена безопасност и регулация“, г-жа Ребека Тадесе, началник отдел „Управление на РАО и извеждане от експлоатация“ и г-жа Олвидо Гузман, старши съветник по международно сътрудничество, служба по политически въпроси и координация. От страна на АЯР в срещата участваха г-н Алексей Алексиев, зам.-председател на АЯР, г-н Христо Боцоев, г-н Юрий Григоров, г-жа Нели Василева, г-н Валентин Велев и г-н Николай Грозев.


В рамките на дебатите бяха обсъдени редица въпроси по предоставена от АЯР по-рано информация и бяха дискутирани в детайли различни аспекти, свързани с националната регулаторна рамка; капацитета на ядрения регулатор, процеса по лицензиране на ядрени съоръжения, инспекционния режим в ядрените съоръжения, безопасното управление на РАО; сътрудничество на регионално и международно ниво и бъдещи предизвикателства.


Настоящото посещение се явява трета фаза от цялостния процес (шест фази) по присъединяване на България към АЯЕ, като на тази основа екипът на АЯЕ ще изготви доклад. Същият ще бъде представен на управителния съвет на АЯЕ през месец април 2020 г. При положително становище страната ни ще получи официална покана за членство от Генералния директор на АЯЕ. Очакванията са това да стане през месец юни 2020 г.