УНСС беше домакин на семинар на тема „Ядрено законодателство в страните от ЕС“

От 20 до 24 януари в София се проведе регионален семинар на тема „Хармонизиране на националното ядрено право с международното право, включително европейското право“. Семинарът беше организиран от УНСС съвместно с МААЕ като част от междурегионалния проект на МААЕ „INT0096 – Създаване и подобряване на националните правни рамки за безопасно, сигурно и мирно използване на ядрената енергия и йонизиращото лъчение“.


Председателят на АЯР ст.н.с. д-р Лъчезар Костов поздрави гостите и участниците и подчерта, че семинарът ще даде повече знание и яснота по въпросите на хармонизирането на националните законодателства на страните-членки на МААЕ с международното и европейското законодателство в областта на ядрената сигурност.


Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, изрази увереност, че семинарът ще допринесе за укрепване на националните законодателства в сферата на ядрената сигурност и безопасност.


Г-н Волфрам Тонхаузер, ръководител на секция „Ядрени договори и закони“ в правния отдел на МААЕ, посочи, че събитието е организирано в контекста на програмата на МААЕ за сътрудничеството в областта на законодателната помощ и изтъкна нейните главни цели: осведоменост между страните-членки на МААЕ за международните правни инструменти в областта на ядрената сигурност; оказване на съдействие в съответствие с техните международни задължения и ангажименти; помощ в изготвянето на национални законодателства, съответстващи на международната правна рамка в областта на ядрената безопасност и сигурност.


В работата на семинара бяха включени лекции и дискусии по въпроси, свързани с изпълнението на програмата на МААЕ за сътрудничество в областта на законодателната помощ, международната правна рамка в областта на ядрената сигурност, изпълнението на европейските директиви по отношение на стандартите за ядрена безопасност, предизвикателствата пред развитието на законодателството в областта на ядрената сигурност.
Доклади изнесоха участници от Армения, Азърбайджан, Украйна, Литва, Латвия, Молдова, Узбекистан, Грузия, Унгария, Словакия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Португалия, Румъния, Сърбия и др.