Приключи 68-мата годишна сесия на Генералната конференция на МААЕ

От 16 до 20 септември 2024 година във Виена се проведе 68-мата редовна годишна сесия на Генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Ръководител на българската делегация беше председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски. В състава на делегацията бяха още Георги Самандов, заместник-министър на енергетиката, Иван Андреев, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, представители на министерството на външните работи, министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, Постоянното представителство на Република България при ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена, както и представители на АЯР.

В рамките на годишната сесия национално изказване в пленарна зала направи председателят на АЯР Цанко Бачийски. В речта си той подчерта, че страната ни счита ядрената безопасност и сигурност за основен фактор за развитието на ядрената енергетика. България подкрепя и прилага стриктно международно признатите стандарти за безопасност и сигурност в ядрения сектор при експлоатацията на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“ и в другите ядрени приложения. Подчерта необходимостта от развитие на капацитета в ядрената област и привличане на младите поколения в ядрената сфера.

В рамките на организирано от Украинския регулатор мероприятие председателят на АЯР изнесе презентация за процеса на диверсификация на ядреното гориво в България. В събитието участие взеха и ръководителите на националните регулатори на Чехия, Унгария, Словакия, Финландия и други, които също споделиха своя опит по тази тема.

Председателят на АЯР взе участие и в Срещата на ръководителите на националните регулатори в областта на ядрената безопасност и сигурност, която традиционно се провежда по време на Генералната конференция.

През тази седмица Българската делегация проведе двустранни срещи с Гръцката комисия по атомна енергия, с делегациите на САЩ,  Канада, както и с компаниите EDF (Франция), CONUAR (Аржентина) и CNNC (Китай).

По време на 68-мата Генерална конференция на МААЕ г-н Бачийски и заместник генералния директор по техническо сътрудничество на МААЕ г-н Хуа Лиу подписаха Петата национална рамкова програма в областта на техническото сътрудничество за периода 2024 – 2029 година. Програмата има важно значение за постигането на нашите национални цели в областта на безопасното използване на ядрената енергия и ядрените приложения.

В рамките на провелата се годишна сесия бяха дискутирани и одобрени резолюции в областта на ядрената и радиационна безопасност, ядрената сигурност, ядрената наука, технологии и приложения, системата на гаранции на МААЕ, техническото сътрудничество, както и други важни документи за дейността на международната агенция. Одобрени бяха докладът за изпълнението на бюджета за 2023 г., както и бе приет бюджетът на МААЕ за 2025 г. Одобрен беше и новият състав на Съвета на управляващите на МААЕ. Припомняме, че България беше член на Борда на управляващите за периода 2022 – 2024 г.