Председателят на АЯР е сред официалните гости на дискусионната платформа по ядрени иновации

Днес, 27 юни 2024 г., в Технически университет – София се провежда първата платформата за дискусии по ядрени иновации за устойчиво развитие на ядрената енергия като източник с нулеви емисии. Сред официалните лица, които откриха събитието, беше и председателят на Агенцията за ядрено регулиране г-н Цанко Бачийски. Другите официални гости бяха г-н Георги Самандов – заместник-министър на енергетиката, проф. Иван Кралов – ректор на Технически университет – София, г-н Петьо Иванов – изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, и доц. Младен Митев – председател на Българското ядрено дружество. Със специално видео обръщение към присъстващите се включи г-н Уилям Магууд, генерален директор на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР.

Акцент в програмата на дискусионната платформа ще бъде поставен върху устойчивостта на процесите по ядрени иновации, свързващи академичните организации и бизнеса, както и  споделянето на добри практики и иновативни подходи. В панелните дискусии освен представители на АЯР участие ще вземат ресорни министерства, образователни и научни институции, както и представители на българския ядрен сектор.

Част от събитието е и финалът на европейския конкурс I4N Europe (Innovation for Nuclear) на Младежката ядрена мрежа към Европейското ядрено общество. В България организатор на конкурса е Младежката асоциация на Българско ядрено дружество. На финала сили ще премерят участници от 7 страни-членки на ЕС, включително България, Обединеното кралство и Украйна.