Информация за състоянието на съоръженията на Запорожката АЕЦ (обновена)

Във връзка с военните действия в района на Запорожката АЕЦ, на интернет страницата на украинския регулаторен орган е публикувана информация за състоянието на съоръженията на площадката. Превод на съобщението е представен в текста по-долу.

По информация на експлоатиращата организация ДП „НАЕК Енергоатом“, на 5 август 2022 г. около 14:30 ч. (киевско време) е обстрелвана площадката на Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ).

Според информацията, получена от украинския регулаторен орган, в резултат на обстрела са повредени азотно-кислородна станция и спомагателна сграда.

Към момента украинският персонал на Запорожката АЕЦ е предприел превантивни мерки за намаляване на риска от експлозии и пожари в посочените съоръжения.

В резултат на обстрела е повредена и високоволтова електропреносна линия 330kV към автотрансформатор на ЗАЕЦ, захранван от Запорожката топлоелектрическа централа.

Задействана е аварийната защита на един от енергоблоковете на ЗАЕЦ и са включени дизелови генератори, които осигуряват захранване на обезпечаващите системи. В момента блокът е изключен от електропреносната мрежа.

По информация укранския регулаторен орган, получена от персонала на ЗАЕЦ, към 21:00 часа (киевско време) няма промени в радиационната обстановка на площадката, в санитарно-защитната зона и зоната за наблюдение на АЕЦ.

Украинският регулаторен орган продължава да следи радиационната обстановка в Запорожката АЕЦ.

Пълният текст на съобщението е достъпен на интернет адрес: https://snriu.gov.ua/news/obstril-rosijskimi-vijskami-zaporizkoyi-aes-situaciya-na-yadernomu-obyekti

Допълнение към по-горе представената информация за състоянието на съоръженията на площадката на Запорожката АЕЦ:

Операторът на централата е извършил оглед и оценка на хранилището за сухо съхранение на отработено гориво, вътрешния периметър на хранилището, транспортната зала и точките за радиационен контрол и автоматичен радиационен мониторинг.

Установени са механични повреди по стените, покрива и прозорците на част от сградите. Няма видими повреди по контейнерите и защитния периметър на хранилището. Няма отклонения в параметрите и характеристиките на контейнерите.

Не са установени отклонения от нормалното експлоатационно състояние. Няма отклонения в радиационната обстановка.