Приключва 67-мата годишна сесия на Генералната конференция на МААЕ

67-мата редовна годишна сесия на Генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която се проведе през тази седмица във Виена, е към края си.

В първия ден от конференцията г-н Рафаело Гроси бе единодушно преизбран за още един мандат като генерален директор на МААЕ. В организацията бяха приети две нови държави, като така общият брой на страните-членки на МААЕ стана 177.

Отново в откриващия ден на конференцията председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) г-н Цанко Бачийски в качеството си на ръководител на българската делегация направи националното изказване на България. В речта си г-н Бачийски подчерта подкрепата на страната ни към международно признатите принципи и стандарти за безопасност и сигурност в ядрения сектор, разработени и утвърдени в рамките на МААЕ. Той акцентира върху необходимостта от стриктно спазване на Договора за неразпространение на ядрените оръжия и системата за гаранции на МААЕ.

Извън пленарните заседания г-н Бачийски проведе двустранна среща с Кристофър Т. Хенсън, председател на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, на която бяха обсъдени теми от взаимен интерес, касаещи сътрудничеството между двата регулатора.

През втория ден от генералната конференция съвместният щанд на Европейската комисия, България и Испания беше официално открит от генералния директор на МААЕ г-н Рафаело Гроси, заместник-генералния директор на ГД “Енергетика” на Европейската комисия г-н Масимо Гариба, заместник-министъра на енергетиката на Република България г-н Николай Николов, както и посланика на Испания в Австрия НП Естер Монтерубио Вилар.

На щанда беше представено иновативното съоръжение за плазмено изгаряне, намиращо се на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и управлявано от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Беше презентиран и кратък видео материал за АЕЦ “Козлодуй”, акцентиращ върху безопасната  експлоатация на централата.

В рамките на 67-мата редовна сесия на Генералната конференция на МААЕ председателят на АЯР г-н Цанко Бачийски и председателят на ядрения регулатор на Република Гърция г-н Христос Хусиадас подписаха ново и разширено Споразумение за оперативно уведомяване при ядрена авария и сътрудничество в областта на регулирането на ядрената безопасност и радиационната защита.

Част от делегацията на АЯР посети новопостроения Международен тренировъчен и демонстрационен център за ядрена сигурност на МААЕ, който се намира в Зайберсдорф, Австрия, който предстои да бъде официално открит на 9 октомври тази година. Това е първият международен тренировъчен и демонстрационен център, който ще предлага обучение в областта на физическата защита на ядрения материал и ядрените съоръжения, компютърна и информационна сигурност, ядрена криминалистика, реагиране в случай на престъпни или умишлени действия и други.