Полски експерти са на посещение в АЯР

От днес до 31 юли 2024 година на научно посещение в Агенцията за ядрено регулиране са експерти от Националната агенция за ядрена енергия (PAA) и Предприятието за погребване на радиоактивни отпадъци (ZUOP) на Полша. Визитата е по инициатива на полската страна и е финансирана от Международната агенция за атомна енергия.

Целта на научното посещение е полските експерти да се запознаят с различни аспекти от извеждането от експлоатация, управлението на радиоактивните отпадъци, както и свързаните с тях регулаторни дейности. Очаква се да бъде обменена информация по подготовката на новите ядрени проекти в двете държави. В рамките на визитата са планирани посещения в централата на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, Постоянното хранилище за радиоактивни отпадъци в Нови Хан, Специализираното поделение за радиоактивни отпадъци в Козлодуй и площадка „Радиана“ на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци. Полските представители ще бъдат запознати и с работата на АЕЦ „Козлодуй“.

В началото на следващата седмица към групата от полски експерти ще се присъедини и президентът на ядрения регулатор на Полша г-н Анджей Гловацки.

 

 

 

 

 

Председателят на АЯР е сред официалните гости на дискусионната платформа по ядрени иновации

Днес, 27 юни 2024 г., в Технически университет – София се провежда първата платформата за дискусии по ядрени иновации за устойчиво развитие на ядрената енергия като източник с нулеви емисии. Сред официалните лица, които откриха събитието, беше и председателят на Агенцията за ядрено регулиране г-н Цанко Бачийски. Другите официални гости бяха г-н Георги Самандов – заместник-министър на енергетиката, проф. Иван Кралов – ректор на Технически университет – София, г-н Петьо Иванов – изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, и доц. Младен Митев – председател на Българското ядрено дружество. Със специално видео обръщение към присъстващите се включи г-н Уилям Магууд, генерален директор на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР.

Акцент в програмата на дискусионната платформа ще бъде поставен върху устойчивостта на процесите по ядрени иновации, свързващи академичните организации и бизнеса, както и  споделянето на добри практики и иновативни подходи. В панелните дискусии освен представители на АЯР участие ще вземат ресорни министерства, образователни и научни институции, както и представители на българския ядрен сектор.

Част от събитието е и финалът на европейския конкурс I4N Europe (Innovation for Nuclear) на Младежката ядрена мрежа към Европейското ядрено общество. В България организатор на конкурса е Младежката асоциация на Българско ядрено дружество. На финала сили ще премерят участници от 7 страни-членки на ЕС, включително България, Обединеното кралство и Украйна.

Изменение в лицензията на Хранилището за отработено гориво на АЕЦ „Козлодуй“

Днес председателят на Агенцията за ядрено регулиране г-н Цанко Бачийски връчи на г-н Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, изменената лицензия за експлоатация на Хранилището за отработено ядрено гориво. Във връзка с внесените в края на месец март тази година изменения в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, лицензията за експлоатация на хранилището не е ограничена със срок. Съгласно направените изменения в закона в лицензията е поставено условие за  извършване на периодичен преглед на безопасността не по-рядко от веднъж на десет години. Резултатите от този преглед следва да обосноват безопасната експлоатация на съоръжението и са предпоставка председателят на АЯР да издаде заповед за тяхното одобрение и да определи периода за извършване на следващия периодичен преглед на безопасността.    

 

Информация за предстоящо спиране на блок 6 на АЕЦ „Козлодуй“ на 15.06.2024г.

Във връзка с констатирана неплътност (пропуск) в тръбния сноп на трети парогенератор на блок 6 в АЕЦ „Козлодуй“ е взето превантивно решение за планово разтоварване и спиране на блока за отстраняване на неплътността. Количеството на пропуска е значително по-ниско от предвидените в технологичния регламент за безопасна експлоатация ограничения. Не е регистрирана промяна в радиационната обстановка в помещенията на оборудването и на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Информация във връзка със събитие в АЕЦ „Черна вода“

Във връзка с разпространена информация в медиите за пожар в румънската АЕЦ „Черна вода“, Агенцията за ядрено регулиране отправи запитване към румънския ядрен регулатор, откъдето потвърдиха, че в блок 2 на атомната електроцентрала е възникнал незначителен пожар в турбинна зала, който е овладян и не представлява заплаха за безопасността на ядреното съоръжение. Информация за случилото се е публикувана на интернет страницата на румънския оператор на централата.

Показанията на европейската платформа за обмен на радиационни данни EUROPED и тези на националната автоматизирана система за радиационен мониторинг BULRaMo не регистрират изменения в радиационната обстановка на територията на България, както и в района на АЕЦ „Черна вода“.

Международна конференция за ядрена сигурност

От 20 до 24 май 2024 г. във Виена се провежда четвъртата Международната конференция за ядрена сигурност (ICONS) под надслов „Перспективи за бъдещето“ (Shaping the Future).

ICONS е глобален форум в рамките на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който предоставя възможност за насърчаване на международното сътрудничество чрез обмен на информация, добри практики и иновации в областта на ядрената сигурност.

Конференцията се провежда в две части – министерски сегмент и научно-техническа програма. В състава на българската делегация, ръководена от заместник-министъра на външните работи Иван Кондов, бяха включени и представители на Агенцията за ядрено регулиране, които участваха и в редица съпътстващи мероприятия от научно-техническата програма.

България има дългосрочно сътрудничество с МААЕ в областта на изграждането на капацитет и квалификация в областта на ядрената сигурност, като МААЕ оказа съществена подкрепа за организирането на магистърската програма по ядрена сигурност в УНСС.

Годишният доклад на АЯР за 2023 година е публикуван

Годишният доклад на Агенцията за ядрено регулиране за 2023 година вече е публикуван на интернет страницата на регулатора. Докладът съдържа информация относно дейностите на Агенцията през изминалата година. Документът можете да откриете тук.

АЯР домакинства техническа среща по проект на МААЕ

Днес председателят на Агенцията за ядрено регулиране г-н Цанко Бачийски откри заключителната 8-ма техническа среща по Международния проект на МААЕ за завършване на извеждането от експлоатация (COMDEC), на която регулаторът е домакин през тази седмица. Проектът има за цел да предостави практически насоки за подпомагане на държавите-членки в техните дейности по отношение на завършване на извеждането от експлоатация, освобождаване на обекти от радиационен контрол и прилагане на институционален контрол, когато е необходимо. В проекта участват над 20 представители на 15 държави.

България в момента е в процес на извеждане от експлоатация на 4 ядрени блока. Благодарение на опита на нашите експерти, страната ни даде своя ценен принос за работата на този проект през шестте години на неговото изпълнение.

Извеждането от експлоатация е неразделна част от жизнения цикъл на едно ядрено съоръжение и трябва да се разглежда още в най-ранните етапи от неговото развитие.

 

АЯР и АЕЦ „Козлодуй“ дадоха съвместен брифинг за новия тип ядрено гориво

Днес Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ „Козлодуй“ дадоха съвместен брифинг за новия тип ядрено гориво в блок 5 на атомната електроцентрала. Поводът беше засиленият обществен интерес към темата.

В началото на брифинга председателят на АЯР г-н Цанко Бачийски представи накратко как е протекъл лицензионният процес, изпълнен съгласно предварително изготвената вътрешна програма на регулатора.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ г-н Валентин Николов представи пред присъстващите процеса по диверсификация на ядреното гориво за блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“. Г-н Николов подчерта, че специалисти от атомната електроцентрала са осъществявали контрол по време на целия производствен процес, както и входящ контрол при доставката на горивото в АЕЦ „Козлодуй“.

 

Нови координирани изследователски проекти за периода 01.10.2023 г. до 31.03.2024 г.

МААЕ подкрепя научните изследвания по своите проекти, които са изброени в одобрената програма и бюджет. Тези координирани изследователски дейности обикновено се изпълняват чрез координирани изследователски проекти (CRP), които обединяват изследователски институти както в развиващите се, така и в развитите държави-членки, за да си сътрудничат по изследователски теми от общ интерес. Изследователски и технически договори и споразумения за научни изследвания се възлагат на институти в държавите-членки за извършване на изследователска работа съгласно тези CRP.

Всеки създаден CRP се състои от мрежа от 10 до 15 изследователски института, които работят координирано в продължение на три до пет години за придобиване и разпространение на нови знания.

Още информация какво представляват координираните изследователски проекти и как може да се включите към тях може да откриете на сайта на МААЕ: https://www.iaea.org/services/coordinated-research-activities/how-crps-work

В тази връзка ви предоставяме информация за най-новите координирани изследователски проекти, в които може да се включите при проявен интерес, като всеки един има свои крайни срокове за присъединяване към него.

Може да видите новите CRP тук.